Ledig och laddar..

..upp batterierna. Känns skönt att sova tills man vaknar, och detta utam den gälla tonen från väckarn som skriker högt annars varje morgon! Under dessa lediga dagar har jag hunnit med sådant som annars läggs åt sidan, har älsat på gamla goda vänner, målat och fixat ihop några halsband till svägerskan (om du läser detta så postas dom i morgon :-)). I morgon åker jag till min underbara vän i Ulricehamn och kollar läget i denna lilla stad och hennes lilla boning.
Denna underbara vän kom också förresten med en underbar julklapp till mig! En eftermiddag/kväll på drejningskurs! Ska bli intressant att se hur det går till, och framförallt om det blir något alster!

Sen blir det grejja och fixa inför kommande nyårsafton. Och sen, är det nytt år med nya möjligheter!

Sitter och har det gott..



..framför en brasa i öppna spisen, ett glas rött i handen. Snarkningar hörs från soffan av min slumrande sambo, och Norton vår hund kämpar med att gömma sin julklapp (ett ben på 1 meter) i fåtöljen. Det går väl inte jättebra för honom kan jag säga, men det är kul att se på när han grejjar och har sig :-)
Nu ska det få brinna ut och sen är det sängen som gäller, Sov gott!

Sveriges bästa kock!

I början på veckan hade jag dels turen att få gå en jättebra kurs i Göteborg, men också att få äta lunch på en av Sveriges bästa kockars ställe! Åt lunch båda dagarna på Leif Mannerströms Sjömagasinet, och det var i särklass den bästa smakupplevelser jag haft!
Måndag, apelsinpanerad torsk med en krämig risotto och en good sky till.
Tisdag, Viltköttbullar med rårördalingon och små fina delikatesspotatisar och gräddsås och inlags gurka.
Tala om att man blir bortskämd snabbt, den "vanliga" lunchen häromkring är ju inte i närheten av Mannerströms!
Fast, priset är ju också därefter. Men om man uppskattar vällagad mat med förstklassiga råvaror, en fantastisk miljö att sitta och njuta i, då är det till Sjömagasinet man ska gå!

Hittade ett av Mannerströms många recept på www.recept.nu
Kolla in ett av dom här nedanför!


Leif Manneström

Mannerströms egna äppelkaka med pecannötter, kardemumma och kanel serverad med en vaniljsabayonne.



Antal portioner: 4
Ingredienser

Äppelkaka:
6-8 st äpplen, syrliga
2 2 dl pecannötter
1 1 dl socker
1 1 dl vetemjöl
1 1 dl smör, rumstempererat
1 1 tsk kardemumma
1 1 msk kanel

Vaniljsabayonne:
1 1 st apelsin, saften
4 4 st äggulor
2 2 msk strösocker
1 1 st vaniljstång
 

Gör så här Äppelkaka

1. Sätt ugnen på 180-200 grader.
2. Skala äpplena och ta ur kärnhuset. 
3. Skiva äppelbitarna och lägg i en smord form.
4. Mixa nötterna med sockret i en matberedare.
5. Blanda i resterande av ingredienserna och kör till en jämn massa.
6. Spritsa sedan massan över äpplena och grädda i 20-25 minuter. Obs se till att täcket inte blir för gräddat, lägg i så fall på folie.

7. Vaniljsabayonne
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en liten kastrull.
8. Blanda i alla andra ingredienser och vispa samman över värme. Tänk på att inte ha för stark värme. Är man lite osäker använd ett vattenbad, då äggulorna snabbt kan stelna om det blir för varmt.
9. Ställ i kylen och låt svalna.
10. Servera till kakan.


Detta ska jag i alla fall prova, - Visst ser det smarrigt ut?


En dröm!

Jag är ju på jakt efter lite färg i vår annars lite enformiga svart och vita inredning. Nu har jag hittat det som skulle vara pricken över i:et uppe i vår hall/blivande tv-rum!
Jag är så less på det som var sååå snyggt i mina ögon för bara ett år sen, men jag är jädrigt glad att jag har en vit bas överallt. Då passar ju en sådan här skönhet in vars som helst!



Stolen kommer från danska House Doctor, och är helt fantastiskt fin! Svarvade träben i teak, hög rygg i kurviga former, och tyget ska vi ju bara inte tala om!
-Håll med om att den är vacker!

Vägen till någons hjärta..

..kan ibland vara mat. Vi har turen att ha fått rådjurskött som jag ska försöka göra något gott med. Googlade efter recept och landade på http://www.vilt-recept.com där dom hade mycket gott!
Till exempel Rådjursfile med rotsaker och smörsteka kantareller.


Bild från vilt-recept.

Ser väl gott ut? Vill ni ha receptet så kolla in sidan.
Mycket annat läsvärt också som vintips, kötthantering och vad man kan använda sitt viltkött till på julbordet :-)

Liv by Afroart

Var tvungen att snabbkolla en favoritsida på nätet innan jag stänger ner för kvällen, och fann detta underbara ting! Nallebjörnen heter Liv.
Detta broderihantverk försörjer mellan 15-20 kvinnor. Flertalet av kvinnorna är HIV/AIDS-positiva och de flesta har flytt det hårt drabbade Zimbabwe. Varje nallebjörn är unik och i broderiet berättar kvinnan sin egen historia.

Sådana här konsthantverk som har så mycket känsla och historia bakom sig gillar jag.
OCH vetskapen att en kvinna suttit på andra sidan jorden och lagt sitt handlag på en sak som jag har här,
är rätt fränt.


Bild och info. från www.afroart.se

Afroart bildades som en stiftelse av olika kvinno- och kyrkoorgansisationer. Syftet var att stödja, utveckla och sprida kunskap om hantverk i Tredje världen. I början inriktade man sig på den afrikanska kontinenten, sedan tillkom länder i Latinamerika och Asien.


Maybe Tails Bill Norton

Sitter och funderar på vad egentligen en hund är för en människa.
Bästa vännen sägs det ju, -Ja det stämmer. ¨
En hund som får bo i ett hem med regler, där det ställs lagom med krav för just den rasen och som fostras med kärlek, blir en hund som aldrig viker från din sida. Den vill vara dig till lags, den vill lära av dig, den vill skydda dig om det behövs, den vill samarbeta med dig och den visar ovillkorlig tillgivelse.
 
Och vi som förare känner en kärlek, stolthet och drivenhet att uppfostra hunden, se till att den får det den kräver vad gäller arbete och en väldig tillfredsställelse när detta fungerar oklanderligt!
Så tänker jag om hundar och det stämmer så väl in på vår lill-stora hund.
Visserligen är han bara 14 månader, men jag tror att med vårt växande hundintresse så kommer vi att lära oss att tackla hans eventuella tonårsfasoner.
Sen har vi tur och har engagerade och duktiga "hund-människor" runt omkring oss, så tips och värdefulla träningslektioner finns också till hands :-)
Men till syven och sist så är det ju Vi, som hundägare som måste ta sitt ansvar. Då blir det bäst för både hund och förare!


Uppfödare Maybe Tails kennel, Bill Norton

En väldig fördel för oss (läs mig..) är att vi kommer ju så ofta ut i skogen nu jämfört med förr! (= motion!)
Här är bilder tagna med mobilkameran (hittar inte min digitalkamera..måste bli bättre på att hålla ordning..) en tidig morgon i höstas.
- Tänk er detta härliga morgonväder, en sprudlande hund och en termos med
varm choklad och limpmackor med ost på!

Hmm, och vi som aldrig skulle bli sådana "hund-människor" utan bara ha Norton till sällskap och skogspromenadshund!
Jaja, men man kan ju ändra sig.. Eller hur? :-)


Buxbomluva

För ett par helger sedan var vi på inflyttningsfest hos en god vän, och hade total idétorka på inflyttningspresent.
Vi som skulle gå träffades lite tidigare och knåpade ihop en utomhusdekoration i form av en tomtenisse-luva, av buxbom med potatisnäsa. Bilden är inte av bästa kvalité, men håll till godo :-)




Först tog vi hönsnät som vi formade till luva.
Klä sedan hela luvan med granris eller buxbomkvistar, ovh vira grön ståltråd (blomstertråd) runt för att binda in kvistarna.
För att luvan ska stå stadigt så vik ut kanterna längst ner. Vira en ljusslinga runtom. Potatisen till näsa fäster man med ståltråd.
Lite jox men den blev så mysig! Emma, du  är en riktig idéspruta!

Tyghjärtan

Jag har pysslat ihop några ghärtan i olika gröna nyanser med lite pärlor på som hänger som dekoration på en av dörrarna hemma. Hur enkelt som helst att göra och det blir fint. Funderar på att göra en laddning med hjärtan i årstidernas alla färger så man kan byta vart eftersom.




*Välj ut några olika tyger du vill ha.

*Rita upp ditt hjärta på smörpapper och nåla ihop med det tyg för ditt första hjärta. (Tänk på att lägga tyget dubbelt för både bak- och framsida).

*Klipp ut hjärtat. Glöm inte ca 1cm sömnsmån!

*Sy ihop med raksöm. Jag valde att sy ihop avig mot avig för att få frasiga kanter. Men vill man ha perfekta kanter så sy ihop räta mot räta. Hur du än gör så glöm inte att lämna en öppning för att vända på rätt håll.

*Stoppa hjärtat med till exempel bomull och sy igen öppningen.

*Ta en bit garn och trä upp några pärlor, fäst och sy fast i hjärtat.

Klar att hänga upp!


Väntans tider

Kunde inte låta bli! Som jag skrev tidigare så inspireras man så av bilderna i Gudrun Sjödéns katalog, och av erfarenhet så vet jag att kvalitén är super, så det var inte så mycket att tveka på.
Dessa fräna leggins med tillhörande långärmad tröja i ull/sidentrikå kommer snart att landa hos mig! Ska bli varmt och skönt. Som pricken över i:et kommer också ett par stickade olivgröna strumpor!


Bild Gudrun Sjödén

Frostigt vintersnyggt

Sitter och spanar in den senaste katalogen från Gudrun Sjödén. Inte bara har hon fantastiska kläder och underbar inredning i härliga färger och material, men hennes katalog är tryckt med underbara bilder som förmedlar sådan känsla!



Bilderna har jag lånat från www.gudrunsjoden.se


Sugen på julgodis?

Då har jag hittat ett recept som kanske kan vara något! Tänkte själv överraska andra hälften i detta hushåll med dessa, han älskar marsipan! Håll med om att det ser väldigt gott ut?


Marsipannougathjärtan ca 30st



 

Ingredienser
200 g mandel
200 g Dansukker Florsocker
200 g mjuk nougat
Ljus/mörk choklad
Kakpynt

Skålla, skala och mal mandeln. Arbeta samman mandel och Florsocker.

Kavla ut marsipanen mellan plastfilm eller papper till en 3-4 mm tjock platta. Gör detsamma med nougaten och lägg den ovanpå ena halvan av marsipanen. Täck med andra halvan och tryck till.

Tag ut små hjärtan med hjälp av form eller skär ut efter mall. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och doppa varje hjärta. Garnera med kakpynt.

Recept och bild är framtaget av Dansukker.  

Gjutjärn ska de va!

Detta blev dagens lunch!



Finns inte en chans att plättar skulle kunna smaka bättre än när man steker i smör och använder en riktig gjutjärnspanna! Denna kommer från Skeppshult.


Godbiten



Min första bild på denna blogg, blir vår hund Norton som vi gärna vilar ögonen på hur länge som helst!
En härlig Aussie-kille som är ett år och full av godhet, energi och sprudlar av sammarbetsvilja :-)

Nu börjar jag!

Jaha, då har även jag bestämt mig för att prova detta med blogg. Jag hoppas att ni andra där ute kommer att hitta något fint i min blogg att vila ögonen på.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0